Gastronomie

Gastronomie in de Alentejo

De gastronomie van de Alentejo staat bekend om zijn eerlijke keuken. Gerechten van verse en lokale producten. In de vele restaurants hier in de buurt kan men genieten van de traditionele gerechten uit de Alentejo. Heerlijke stoofschotels van lam, geroosterde kip of gebraden varkensham. Gegrilde sardientjes, gekookte vis in koriandersaus of een van de vele recepten met bacalhão (stokvis).

De wijnen uit de Alentejo zijn al vaak bekroond, en terecht. Overal zijn hier wijngaarden waar de oude druivenrassen met liefde worden gekoesterd om in de herfst geplukt te worden voor een mooi wijn. In de zomer is het mogelijk met een vinoloog de wijnhuizen in de regio te bezoeken. Of, een wijnproeverij met deskundige uitleg, te houden bij je eigen vakantiehuis. De enthousiaste Fiona en Simon, wijn experts uit Brighton, verzorgen deze tours. Op hun website www.alentejowinetours.com meer hierover.

De restaurants hier in het noorden van de Alentejo zijn er voor elk wat wils. Van een eenvoudige lunch tussen de arbeiders, 3 gangen incl. wijn en koffie voor 7€, tot aan een diner in een luxer restaurant, waar men ongeveer 30€ per persoon kwijt zal zijn.

Op de markten zijn speciale producten te vinden. Zelfgemaakte kazen, worst uit eigen rokerij en in houtovens gebakken brood.

Markten

Op maandag is de warenmarkt in Valencia de Alcántara net over de grens in Spanje. Hier de lekkerste, kazen, chorizo en ‘pata negra’.